Energie

Smart grid: flexibel aanbod van elektriciteit en water door IoT

De ontwikkeling van het smart grid is IoT in zijn puurste vorm. Met smart grid wordt elektriciteit flexibel gedistribueerd op basis van vraag en aanbod. Huishoudelijke apparaten zoals wasmachines vragen alleen energie wanneer die goedkoop en beschikbaar is. Bijvoorbeeld via de zonnepanelen van de buurman op een zonnige dag.

Ook voor elektrische auto’s en scooters is het vaak niet noodzakelijk dat ze precies bij thuiskomst om 18.00 uur worden opgeladen. Alle woningen in een wijk zijn door middel van slimme energiecomputers met elkaar verbonden en stemmen gezamenlijk de distributie van elektriciteit met elkaar af. De capaciteit van de bekabeling in de grond wordt zo optimaal benut.

Historische gegevens helpen om waterleidingen optimaal te benutten
Ook het waterleidingnet is bezig met het optimaliseren van waterdruk. Het leidingsysteem is op zo’n manier gebouwd dat de piekbelasting bediend kan worden. Dit is als iedereen ’s morgens onder de douche staat en de wc gebruikt. In elk slim systeem is het belangrijk dat het kan anticiperen op vraag en aanbod. Een manier om dat goed te kunnen doen zijn historische gegevens. Hierop worden voorspellende analyses toegepast en in de praktijk als regeling ingezet.

Aan de slag met uw eigen energiezuinige IoT toepassing

Geïnspireerd door dit IoT voorbeeld binnen de energie sector? We denken graag met u mee over smart connected apparaten binnen uw bedrijf. Bekijk onze consultancy opties.

Wat kunnen wij voor u doen?

Neem contact op voor de mogelijkheden!