Industrie

Slimme productielijnen in fabrieken door IoT

Robotarmen zijn uiteraard slim geprogrammeerd en efficiënt. Maar dat betekent niet automatisch dat een robotarm gestuurde productielijn ook slim is. De slimme industrie neemt precies deze stap. Door goed te luisteren en in te spelen op de klantvraag kunnen in een slim systeem batches met specifieke wensen worden opgeleverd.

Ook kan met een slim systeem worden gestuurd op voorraadniveaus. De productielijn wordt dan ingesteld op fabricage van een bepaald onderdeel. Dit gebeurt zodra de uitvraag van een product wordt geregistreerd bij een order. Door deze productie ‘on demand’ wordt de nieuwe en eventuele specifieke batch direct in de rij geplaatst om geproduceerd te worden.

Robots geven aan wanneer ze onderhoud nodig hebben
Een slim systeem bestaat uit een netwerk van sensoren en instellingen die lokaal of vanuit de cloud beheerd kunnen worden in een online portal. Een groot voordeel van zo’n centraal digitaal systeem is dat de robotarmen hun eigen status doorgeven. Deze ‘predictive’ en ‘condition-based’ monitoring draagt bij aan een goede planning van preventief en correctief onderhoud. Een lage uitvaltijd en lagere kosten zijn hiervan het logische gevolg.

IoT levert waardevolle data op
Ten slotte is er veel winst te behalen door het uitwisselen van fabricagegegevens. Door analyse van grote hoeveelheden historische data krijgen bedrijven meer inzicht in hun bedrijfsprocessen. Met die kennis kunnen ze hun processen optimaliseren en mogelijk zelfs nieuwe bedrijfsactiviteiten ontwikkelen.

Aan de slag met uw eigen industriële IoT toepassing

Geïnspireerd door dit IoT voorbeeld uit de industriële sector? We denken graag met u mee over smart connected apparaten binnen uw bedrijf. Bekijk onze consultancy opties.

Wat kunnen wij voor u doen?

Neem contact op voor de mogelijkheden!